Hindistan Başbakanı Narendra Modi, milyonlarca yoksula“zarar veren” karantina düzenlemeleri için özür diledi. Haftalık bir radyo konuşmasında kısıtlamalar için özür dilediğini, ancak Hindistan’ın bu ölüm kalım mücadelesinde karantinaya devam etmek zorunda olduğunu belirtti.
1,5 milyar nüfusa sahip Hindistan’da karantina, birçok insanın işsiz ve dolayısıyla aç kalmasına yol açtı. Onbinlerce göçmen işçi köylerine ulaşmak için yüzlerce kilometre yol yürümeye zorlandılar. Koronavirüs salgını Hindistan’da insani bir krizin yaşanmasını derinleştiriyor. Ani bir şekilde 21 günlük süreyle trenler ve otobüs seferleri iptal edildiği için, göçmen işçiler, yiyecek veya suları dahi olmadan yüzlerce kilometre yürüyerek köylerine geri dönmeye çalışıyorlar. Bavullarını, bebekleri taşıyarak ve hatta sürükleyerek taşıma görüntüleri, insana kıyamet sonrasının anlatıldığı bir filmi seyrediyor hissi veriyor. Ama sahneler gerçek. Bu göçmen işçiler, röportajlarında açlık, korku, yorgunluk, çaresizlik ve belirsizlik hikayelerini anlatıyorlar. Ama tüm hikaye bunlarla da sınırlı değil.
Küçük bir klinikte hasta kabulünden sorumlu olan Roja, işyerine gitmek ve akşam evine dönmek için günde üç saat yürümek zorunda. Ayrıca, tüm ev işlerini ve alışverişini de tek başına yapmak zorunda. Çünkü, kocası şimdi evlerine yürümeye zorlanan Mumbai’de mahsur kalan binlerce göçmen işçiden biri. Roja ekliyor: “Durum çok kötü. Bu işçiler evlerine güvenle gidebilirlerse, virüsü taşıyıp taşımadıkları belirsiz. Çünkü, Corona testi çok pahalı ve yoksullar bunu karşılayamaz. Hükümet, aracı olmayan sağlık personelini düşünmedi. Her gün iş yerlerine gitmek için saatlerce yol yürümeleri gerekiyor.” Ancak Roja, yine de şimdilik karantina nedeniyle aile içi sorunlar yaşamadığı için mutlu sayıyor kendini. Sadece kocası için endişeli ve oldukça sert koşullarla başa çıkması gerektiğini söylüyor.
Roja’nın bahsettiği aile sorunlarından biri de kadına yönelik aile içi şiddet. Görünüşe göre, dünyadaki aile içi şiddet sayısı arttı ve bu evin güvenli bir yer olduğu inancına oldukça aykırı. Corona karantinasının, insanları ve aile üyelerinin birbirine yakınlaşmasına neden olacağını söyleyen popüler mitler büyük oranda yanılıyor. Uzun süreli ev içinde ve aile üyeleriyle birlikte kalmanın, küçük sorunlarla başlayan büyük tartışmalar yaratacağı aşikar. Uzun zamandır ertelenen “tartışma konularının” yeniden açığa çıktığı ve doğal olarak kadınlar ve çocukların bundan fiziksel ve zihinsel olarak erkeklerden daha fazla zarar göreceği ve gördüğü açıkça gözlemleniyor. Corona nedeniyle aile geçim kaynaklarının bozulma durumunda bu sorunların daha da şiddetleneceği çok açık.
Yine, özellikle küçük çocukları varsa, kadınların ev içi iş yükleri çok artıyor. Tüm zamanlarını çocuklarına bakmak, onları eğlendirmek, eğitim ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için ayırıyorlar.
Son zamanlarda görülen bir başka sorun da, evlerde karantinaya alınan hastalara, doktorlar ve hemşireler olmadan bakmak için kadınlar üzerine gelen muazzam baskı. Hindistan’da Korona pozitif ileri derecede kritik hastalar, ya da diğer hastalıklara sahip bazı hastalar da hastanelere kabul edilmiyor ve “bakımları” için evlerine yönlendiriliyor. Bu durumda da bakımlar ailedeki kadınlar tarafından üstleniliyor ya da yine genellikle kadın olan “ev hemşireleri” tutuluyor. Bu durumda da bu kadınlar, hastaya bakmak ve hastanın her öğününü ve kullandığı tüm ekipmanı dezenfekte etmek için büyük baskı altında oluyorlar. Kendilerinin enfekte olmaları ya da hastalanma ihtimalleri de cabası.
Bu arada, hükümet geçen Salı günü gece yarısı yürürlüğe giren 21 günlük karantinayı uzatma planlarının olmadığını söyledi. Karantinanın sona ermesinin, Hindistan’da, Corona kaynaklı sorunların sona ermesine mi yoksa yeni sorunlara mı yol açacağı görülecek bu vesile ile.
Saraswaty Kumar
Kırmızı Gazete, New Delhi
For English version
Hundreds of Kilometers of Walking
Indian Prime Minister Narendra Modi has apologized for the quarantine regulations in the country, which he said had hurt millions of the poor. in a weekly radio address, he said he apologized for the restrictions, but emphasized the need to continue saying that India was involved in the struggle for life and death.
Quarantine in India with a population of 1.5 billion has led many to become unemployed and hungry. thousands of thousands of migrant workers have been forced to walk hundreds of kilometers to reach their villages. The coronavirus pandemic has begotten a humanitarian crisis in India. Hit by a sudden 21-day lockdown and with trains and buses shut, migrant laborers have taken to walking their way back home hundreds of kilometers without proper food or water. Lugging bags, carrying tots and dragging infants, the people are trudging along like characters in a post-apocalyptic movie. But the scenes are real. The sad the story of hunger, fear, tiredness, helplessness and uncertainty. But this is not the whole story.
Roja, who is in charge of admission to a small clinic, has to walk for three hours a day to get to her workplace and follow the same route when returning in the evening. In addition, she has to do all the housework alone and take care of her two young children and her old mother in low. Her husband is one of thousands of workers stranded in Mumbai, who are now forced to walk to their homes. Roja says: “The situation is very bad. If these workers can get to their homes safely, it is unclear whether they carry the virus because Corona medical test is too expensive and the poor cannot afford it.” “ The government has not thought about medical personnel who have no vehicles. They have to walk for hours to get to their workplace daily. “ she said . However, Roja is happy to have no family quarantine problems. She is only worried about her husband and says she has to cope with the harsh conditions.
One of the family problems that Roja talks about is domestic violence against women. Apparently, the number of domestic violence in the world has gone up and this is quite contrary to the beliefs that the home is considered a safe and secure place. Popular beliefs these days that Corona is considered to be the cause of the closeness of hearts and family members are also major helpers. Prolonged home placement and staying with family members will make a big controversy for any minor issues. Old wounds open up and problems that have been hidden for a long time reappear and naturally women and children are more physically and mentally harmed than men. these problems are exacerbated if Corona disrupts family livelihoods. Again, women’s work in the family has grown a lot, especially if they have small children. All of their time is devoted to taking care of the kids and taking care of their recreational, educational and nutritional needs.
Another recently seen case is the enormous pressure on women to take care of quarantined patients along with doctors and nurses. Patients who are critically ill and anemic and hospitals have not accepted these patients and their relatives have been asked refuse to bring them to the hospital until they are worse off or they are in the convalescence. These home nurses, who are often women, are under tremendous pressure to take care of the patient and to disinfect all the equipment the patient uses at every meal and snack.
However the government on Monday said there was no plan to extend t the 21-day lockdown which came into force on Tuesday midnight. It is to be seen whether the end of the quarantine will lead to the end of the problems or will there be new problems in the Indian society.