Tarık Baskın
Şükür, yıllardır süregelen yerli ve milli araç polemiği nihayet bitti. İşyerlerinde arkadaşlarımızın bir kısmı dertlerini unuttu. Reis’in TOGG’unun muazzamlığını konuşmaya başladılar. Kartal marka arabalar satılacak, inşallah elektrikli TOGG’u işçi sınıfımız hep birlikte alacak.
Şaka bir yana, işçi sınıfının yararına olsaydı, ülkemizin emekçisi için yapılan bir yatırım olsaydı, biz de alkışlardık. Ama elbette değil!
İktidardaki cellatlarına yıllardır inanan bazı emekçi kardeşlerimiz, uzun zamandır bu günü bekliyordu. Yerli araç sahibi olma hayali kuruyordu. Doğan, Şahin markalı araç almaya dahi gücü yetmeyen emekçi sınıfı, bugün konuşulan TOGG rakamlarını görünce, bırakın almayı rüyasında bile göremeyeceği bir araçla yüz yüze kalacak.
Ayrıca banttan inen araçlar ilk olarak devlet erkânına sonra yurt dışındaki büyükelçi ve 81 ilin valisine verilecek. Hal böyle olunca bu yapılan hizmet iktidarın bir kesimine mi, yoksa vatandaşa mı yapıldı diye sormak geliyor içimizden.
Yine sormadan edemeyeceğiz, madem ki “yerli ve millisiniz” neden 2006 yılında yerli ve milli Tuzla Jeep fabrikasını gerek yok diye kapattınız? Yine sormak isteriz madem halk için yaptınız, asgari ücretle alabileceğimiz bir araç yapsaydınız. Milyonlarcamız asgari ücretle sefalet koşullarında çalışıyor, biliyor olmanız lazım!
Yoksul halka yıllarca umut dağıttılar, sonra umutlarını kırdılar. Ülkesini seven ve bir otomobili olsun hayali kuran emekçi halkın bir araç sahibi olma umudunu yok ettiler.
Olup biten işte bu hayal kırıklığından ve bol gösterişten ibaret!
Editör Notu: Bilinen dünya pazarına hakim BMW-Mercedes-Walkswagen vb. gibi markaların ki pazarlama-üretim-Ar-ge için ayrılan bütçeleri devasa firmalar, Lobini-Brezilya, Mastretta-Meksika, Peraduanry ve Proton-Malezya, Khodro, Pars ve Saipa-İran, Karenjy-Madagaskar, ZAZ-Ukrayna, Wallyscar-Tunus, Luxgen-Tayvan markaları adı geçen ülkelerde yıllardan bu yana üretiliyor. Tüm dünyada büyük bayi ağlarının sübvanse edilmesi açısından gereken bütçeler ayrılamadığı için, asıl olarak dünya pazarına ihraç yerine daha çok iç pazarlarında yer bulabiliyor.