Nahel’in polis tarafından öldürülmesinin ardından, devlet ırkçılığına karşı topluca tepki verelim

Nahel’in polis tarafından öldürülmesinin ardından, devlet ırkçılığına karşı topluca tepki verelim

KIRMIZI GAZETE HABER

Nanterre’de 17 yaşındaki Nahel’in polis tarafından öldürülmesinin ardından, işçi sınıfı mahallelerinden gençler ülkenin çeşitli kentlerinde ayaklandı. Kurbanın annesi bu Perşembe günü saat 14:00’te “isyan için beyaz yürüyüş” çağrısında bulunurken, devlet ırkçılığına ve polis şiddetine karşı kitlesel olarak harekete geçmemiz gerekiyor. Le Poing Levé’den basın açıklaması.

Bu Salı günü Nanterre’de polis yine öldürdü: 17 yaşındaki Nahel, bir kontrol sonrasında kendisini “kafasından vurmakla” tehdit eden bir polis memuru tarafından göğsünden vuruldu. Polis tarafından işlenen bir başka ırkçı suçla karşı karşıya kalan Nanterre’li gençler, aynı akşam baskı güçlerine karşı bir öfke patlamasıyla karşılık verdi ve bunu Paris bölgesindeki ve Fransa’nın geri kalanındaki diğer kentler izledi. Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece, hareket daha da yayılarak ülkenin her köşesinde ayaklanma sahnelerine yol açtı. Nanterre, Genneviliers, Toulouse, Issy-les-Moulineaux, Clichy, La Courneuve, Aubervilliers, Bordeaux, Roubaix, Venissieux ve diğer pek çok kentte gençler polisi engellemeyi başardı, belediye binaları ve valilikler saldırıya uğradı ve göstericiler polis karakollarına girmeyi başardı. Duygulanmış gibi yaptıktan sonra Macron, “kesinlikle haksız şiddeti” kınamak ve bu sabah bakanlıklar arası acil bir kriz komitesi toplamak için acele etti.

Trajedinin tüyler ürpertici görüntüleri, işçi sınıfı mahallelerinde her gün meydana gelen ırkçı eylemleri hatırlattı ve doğrudan şiddete başvurmadıklarında polis tarafından sürekli taciz edilen gençlerin öfkesini uyandırdı. Bu öfke Salı akşamı sert bir şekilde bastırıldı, en az 31 kişi tutuklandı ve aralarında LBD ile vurulduktan sonra gözünden ciddi şekilde yaralanan genç bir adamın da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Dün gece 150 kişinin tutuklanması ve çok sayıda polis şiddeti videosuyla baskı bir kademe daha arttı ve polisin protestoları susturmak için her türlü yola başvuracağını gösterdi.

Medyanın, hükümetin ve bazı sol kesimlerin sükûnet çağrılarına rağmen, kurbanın annesi Perşembe günü saat 14:00’te Nanterre Valiliği önünde “isyan için beyaz bir yürüyüş” yapılacağını duyurdu. Yürütmenin büyük bir kırılganlık içinde olduğu bir ortamda ilk isyan gecesinin görüntüleri karşısında paniğe kapılan Macron, başlangıçta “bir gencin öldürülmesi açıklanamaz, affedilemez” dediyse, polis şiddeti vakalarında olduğu gibi Devletin kurbanın ailesine saldırmak için elindeki tüm araçları kullanmasını bekleyebiliriz. Polis sendikaları ve aşırı sağ yine saldırıya geçmeye hazır; CFDT’ye bağlı Alternative-Police “gerilimi tırmandırmak ve polis karşıtı nefreti pekiştirmekten” suçlu bir “medya vızıltısını” kınarken, çoğunluğu oluşturan Alliance sendikası “meslektaşlarını kınamanın” “yargının bağımsızlığını çiğnemek” anlamına geleceğine inanıyor.

Ancak tüm polis şiddeti vakalarında olduğu gibi bu vakada da adalet polisin yanında olacaktır. Bu bağlamda, Nahel’in öldürülmesine ilişkin soruşturma halen Nanterre savcısının elindedir ve ailenin avukatlarının bildirdiğine göre savcı, ölen genci polis memurlarına karşı “adam öldürmeye teşebbüs” suçundan yargılamaya karar vermiştir. Bu nedenle Nahel’in ailesiyle omuz omuza durmamız ve Perşembe günü saat 14:00’te Nanterre Valiliği önünde onuruna düzenlenecek beyaz yürüyüşe katılmamız elzemdir.

Son birkaç ay, ateşli bir hükümet tarafından şiddetle bastırılan emeklilik reformuna karşı geniş çaplı protestolarla geçti. 49-3’ten sonra polis şiddeti ve baskısı 5. Cumhuriyet rejiminin otoriter doğasını gösterdi. Nahel’in ölümü, bu sömürgeci rejimin şiddetinin, polisin cezasızlıkla öldürdüğü işçi sınıfı mahallelerinde günlük olarak ifade edildiğini hatırlatmaktadır.

Marsilya’daki işçi sınıfı mahallelerinde kalıcı olarak konuşlandırılacak bir CRS şirketinin kurulduğunu duyuran, Mayotte’de yüzlerce göçmeni tutuklayan ve çevreci dernekleri fesheden hükümetin otoriter saldırısının ortasında, devlet şiddetine karşı bir güç dengesi inşa etmek için önümüzdeki birkaç günü değerlendirmeliyiz. Bunu yapmak için, tüm gençlik ve işçi hareketi örgütleri, polis şiddetine ve devlet ırkçılığına karşı küresel bir seferberlik inşa etmek için işçi sınıfı mahallelerindeki gençlerle birleşmelidir.

Nanterre’li gençlerle dayanışma! Nahel’in anısına bu Perşembe günü saat 14:00’te Nanterre’deki 144 avenue Pablo Picasso’da düzenlenecek beyaz yürüyüşe katılın.

Yazar Hakkında