PELSAN’DA SENDİKAL SÜREÇ

PELSAN’DA SENDİKAL SÜREÇ

Kırmızı Gazete Haber

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde, medikal tekstil üreten PELSAN işçileri, TEKSİF sendikasına üye olarak sendikalı olarak çalışmak istemişlerdi. Ancak sendikal örgütlenmeyi istemeyen işveren türlü bahanelerle birçok arkadaşımızı işten atmıştı.

Atılan işçi arkadaşlarımız kısa bir direnişin ardından TEKSİF’in direnişi sürdürme yönünde yeterli desteği vermemesi ve işverenle uzlaşmanın bir yolunu araması nedeniyle yasal sürece devam etme kararı aldılar.

Mahkeme sürecini başlatan işçiler haklarını elbette alacaklar. Peki ya Pelsan’da çalışmaya devam eden kardeşlerimize ne oldu? Sendikalı olmamak koşuluyla verilen vaatler tutuldu mu?

Sendikadan istifaya zorlanan işçi arkadaşlarımıza Haziran ayında %50 zam yapacağız, Kurban Bayramı’nda ek ikramiye vereceğiz, promosyon hesaplarınıza yatırılacak ama ilk olarak siz sendikadan istifa edin, denmişti. İnsan kaynaklarında e-devlet üzerinden istifa ettirilen işçi arkadaşlarımızdan belirli aralıklarla e-devlet hesaplarını göstermeleri isteniyordu. Ancak buna rağmen işçilere verilen sözler tutulmuş değil.

İşverenin vermiş olduğu sözlere kanan arkadaşlarımız, şimdi tamamen göz hapsindeler ve attıkları her adım takip ve gözlem altında.

Sendikanın da işin üzerine gitmemesi sonucunda Pelsan’da sendikal faaliyet tamamen durmuş durumda. Yeterli hazırlığı, örgütlülüğü yapmadan sendikalaşmaya giden, işçileri sadece internetten üye yapmayı sendikacılık sanan bir anlayışın yenilmesi kaçınılmazdır. Üstüne daha örgütlenme bitmeden, fabrika önünde açık açık sendikalaştığını gösteren davullu zurnalı eylemlerle işverene hamle yapma hakkı tanımıştır. Bu sendikalaşma sürecinin gerektirdiği ciddiyet yerine gösteriş meraklısı bir boş iyimserliğin sonucudur.

İşveren elbette haksızdır. Ancak bu haksızlık sendikacıların yaptığı hataları görmezden gelmemizi gerektirmez. Ve elbette öncü işçilerin bu saldırılara karşı gerekli önlemleri alamadığını da eklemeliyiz. Hızla süreci bitirme iyimserliği ve hazırlıksızlık bu olumsuz sonucu doğurmuştur.

Pelsan’a bugün olmasa da yarın sendika muhakkak girecek. Patron yanlış iz üstünde işçilere mobbing yapadursun, pelsan işçisinin dipten kaynayan basıncına dayanamayacak. Üstelik bu defa örgütlenme geçmiş hatalardan öğrenen bir deneyimle yol almaya devam edecek.

Yazar Hakkında